Bästa tipsen när du ska anlita en städfirma

Funderar du på att anlita en städfirma så finns det en mängd städbolag Stockholm kan erbjuda. Anledningarna till att du vill ha städhjälp kan vara många. Bortsett från det uppenbara med att slippa trista sysslor som till exempel fönsterputs och flyttstädning, så kan det dessutom vara ett fantastiskt sätt att få tiden till att räcka till annat. Ibland kanske man bara är ute efter en engångsstädning vilket många städfirmor faktiskt erbjuder till bra pris.

Vad ska man tänka på?

Innan du anlitar någon städfirma Stockholm kan uppbringa, så finns det en del saker du behöver tänka på. Det första du behöver ta ställning till är hur ofta du behöver städhjälp. Gäller det enbart en flyttstädning så är till exempel ett abonnemang inte aktuellt. Vill du däremot att de ska komma regelbundet, kanske till och med ett par gånger i veckan, så är kanske just ett abonnemang grejen för dig.

Vad ska ingå?

Vilken typ av städhjälp har du tänkt dig? De flesta firmor har utarbetat en grundplan för vilka moment som ingår. De vanligaste är:

 • Dammsugning
 • Dammtorkning
 • Rengöring av toalett och badkar
 • Avtorkning av vitvaror
 • Tömning av papperskorgar

Utöver dessa vanliga moment behöver du kanske en något mer anpassad städplan. Du kanske även vill ha hjälp med saker som att bädda sängarna eller stryka kläderna. Det bästa du kan göra är att ha en direkt dialog med firman du valt. En i redaktionen kom på den smarta iden att googla lokalt. Hon sökte efter flyttstädning uppsala och skippade annonserna för att göra en prisjämförelse, vilket visade sig vara ett riktigt bra tips!

Offert

Tänk på att begära in offerter från fler än ett av de städbolag Stockholm har att tillgå. Tacka inte nej till att ta in offerter även från företag som du kanske inte har tänkt att anlita. Dessa hjälper dig ju att få en ökad förståelse för vad som ingår i städningen. Det här hjälper dig i slutändan att begära ett bättre prisförslag.

Vad behöver stå med i offertbegäran?

Det finns flera saker som är bra att ta med i din offertbegäran. Ju tydligare du är med vilka tjänster du behöver, desto lättare är det för städfirmorna att anpassa sina offerter efter dina behov. Här följer en lista du kan utgå ifrån när du sammanställer din offertförfrågan:

 • Bostadsort
 • Bostadsyta
 • Startdatum och eventuellt ett slutdatum
 • Vilken bostadstyp det rör sig om
 • Vad som ska ingå i städningen
 • Huruvida städmaterial ska ingå
 • Om du har husdjur
 • Om du önskar ett fast pris eller ett timpris
 • Övriga önskemål exempelvis strykning, bäddning eller om du vill att det ska vara samma person som städar hos dig

Får du med dessa saker har du gett städfirman goda förutsättningar att ge dig en bra offert. Förutom priset och vilka tjänster städfirman erbjuder, är det bra att kolla upp företagets behörigheter. Du bör alltid se till att anlita en fackman. Dessutom kan du fråga hur deras anställningar ser ut. En bra firma ser till att ha kollektivavtal, fasta anställningar med goda personalförmåner.

Stirra dig inte blind på ett billigt pris utan låt det vara en signal du bör se upp med. Ofta innebär det att det varken finns fasta anställningar eller kollektivavtal.

Personlig kontakt

När du har gått igenom alla offerter och valt vilken firma du vill anlita, är det dags att ordna ett möte. Det är viktigt att du kan känna ett förtroende för den städfirman du valt. De kommer vistas i ditt hem oftast när du inte är hemma, så den personliga kontakten är viktig.

Var noga med att komma överens med städfirman hur nycklar och eventuella larmkoder och portkoder ska hanteras. Nycklar bör förvaras inlåsta och enbart kvitteras ut av personal inför ett städbesök och sedan återföras till nyckelskåpet efter avslutat pass. Var också noga med att alla nycklar är omärkta så att de inte går att spåra till din adress om de skulle tappas bort. En seriös städfirma sollentuna ser dock alltid till att sköta sitt uppdrag på ett snyggt sätt.

En grej många glömmer bort är faktiskt att man även får rotavdrag på totalrenovering stockholm

Lämna ett svar