Mycket av funktionaliteten ligger i detaljerna 

Det började med ett mejl från en läsare. En kort beskrivning av en hallrenovering, några bilder på före och efter, och en rad om hur ett litet projekt snabbt hade vuxit till något mycket större. Redaktionen fastnade för den ärliga tonen. Det fanns något i berättelsen som kändes bekant – kanske för att många kan känna igen sig i känslan av att vilja förändra sitt hem, men inte riktigt veta var man ska börja.

Läsarens hall var sliten. Golvet hade tappat färg, listerna satt löst, och belysningen var både gammal och otillräcklig. Hon skrev att hon länge hade tänkt göra något åt det, men varje gång hade andra saker kommit emellan. Tills den dagen då ytterdörren började kärva så mycket att det till slut inte gick att stänga den ordentligt. Det hade inte gjorts en badrumsrenovering Sollentuna på evigheter. Det var droppen.

Hon tog kontakt med en hantverkare. Det som först skulle bli en enkel dörrjustering slutade med att hela hallen gjordes om – nytt golv, ny el, målade väggar, och bättre förvaring. Hon beskrev hur det kändes att kliva in i en del av hemmet som faktiskt fungerade. Att ljuset äntligen föll rätt. Att skorna fick plats. Att känslan av att komma hem förändrades.

Vi tyckte det var intressant hur ett så litet ingrepp kunde ge så stor effekt. När vi kontaktade henne för att höra mer visade det sig att det inte stannat vid hallen. När det väl blivit tydligt hur mycket ett professionellt utfört arbete kunde förbättra både funktion och trivsel, växte insikten om att resten av bostaden också hade potential.

Nästa projekt blev köket. Där hade det mesta varit oförändrat sedan inflytten för drygt tio år sedan. Skåpluckorna satt snett, bänkskivan hade fuktskador, och ventilationen var undermålig. Läsaren berättade att hon länge försökt ”göra det bästa av det”, men att hon aldrig riktigt trivts där. Det blev oftare take-away än matlagning, inte billigt men samtidigt… vill man undvika skrikande barn och familjerätt Göteborg, då gör man som det blir, som det heter.

Även här var det hantverkarna som gjorde skillnaden. En erfaren snickare såg möjligheter med planlösningen som hon själv inte hade tänkt på. Genom att ta bort en halvvägg och lägga nytt golv skapades en öppnare yta, mer ljus och bättre arbetsflöde. En elektriker drog om belysningen så att arbetsytorna fick rätt ljus, och en rörmokare bytte ut gamla kopplingar som visade sig vara nära att ge upp. Resultatet blev ett kök som fungerade som det borde – och som hon faktiskt ville vara i.

Det som också blev tydligt var hur mycket av hemmets funktionalitet ligger i detaljer som inte syns vid första anblicken. Fuktspärrar i badrum, lutning på golv, tätning kring fönster – allt sådant som en lekman kanske inte ens tänker på, men som en utbildad hantverkare direkt ser. Och som i längden avgör både trivsel och hållbarhet.

Vi frågade vad hon hade för råd till andra som går i renoveringstankar. Svaret var att börja med det som stör mest. Att ta hjälp direkt – inte försöka själv först. Och att lita på att yrkesskickliga hantverkare vet vad de gör. Inte bara för att det blir rätt, utan för att det faktiskt gör skillnad.

Efter hallen och köket följde vardagsrummet, nu fixat via byggfirma Värmdö. Där handlade det mest om ytskikt, men också om att få hjälp att planera eluttag och belysning så att rummet fungerade bättre. Ett nytt takfönster gav bättre ljusinsläpp, och med hjälp av en inredare kunde hon kombinera möblering med funktion på ett sätt som aldrig riktigt blivit av tidigare.

Det är intressant att se hur ofta det inte handlar om stora ingrepp, utan om att göra rätt saker i rätt ordning. Och att det nästan alltid kräver någon med utbildning och erfarenhet. Någon som kan se helheten och inte bara lösa enskilda problem.

I dag är hemmet nästan helt förnyat. Inte genom snabba beslut eller stora visioner, utan genom att ta ett rum i taget, med rätt hjälp från början. Det började med en kärvande dörr – och slutade med ett hem där varje del fungerar som den ska. Vi tackar läsaren för inspirationen.

 

Lämna ett svar